Gå till huvudinnehåll

Svensk biopremiär för Human Forever 29 november

14 november 2024 - Senast uppdaterad 19 november 2024

Utsedd till årets bästa dokumentär på flera filmfestivaler och vinnare av Publikpriset för bästa dokumentär under årets upplaga av Guldkalven i Holland. Nu får "Human Forever" sin efterlängtade biopremiär i Sverige, Norge och Danmark, först ut är den svenska biopremiären 29e november.

Idag lever 55 miljoner människor över hela världen med demens i någon form. År 2050 spås den siffran att vara över 139 miljoner. Chansen att denna film handlar om din framtid är 1 på 5.

Human Forever - En film om kärleken till mänskligheten
Den 24-årige vårdinnovatören Teun Toebes har ett uppdrag: att förbättra livskvaliteten för personer med demenssjukdom. Han har bott på en sluten avdelning på ett vårdhem i flera år när han bestämmer sig för att ta sitt uppdrag till nästa nivå. Under en resa jorden runt utforskar han och hans gode vän och filmskapare Jonathan de Jong hur demens hanteras i andra länder och vad vi kan lära av varandra för att göra framtiden vackrare och mer inkluderande.

Regi
Jonathan de Jong

Svensk Biopremiär
29 november

Artikel 25 - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna
Envar har rätt till en levnadsstandard, som är tillräcklig för hans egen och hans familjs hälsa och välbefinnande, däri inbegripet föda, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala förmåner, vidare rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter, över vilka han icke kunnat råda.


Människa - För evigt
Artikel 25 blev startskottet för en jakt efter svar på flera frågor kopplade till människovärde. Levererar vi på det vi faktiskt har kommit överens om? Tar vi fortfarande hand om varandra? Filmen fokuserar på en av de mest utsatta grupperna i samhället, människor vi inte pratar om så ofta, personer med en demenssjukdom.
Vännerna Jonathan de Jong och Teun Toebes från Nederländerna ger sig alltså ut på en resa runt om i världen och skildrar hur länder ger vård till människor med olika typer av demenssjukdomar. Hur olika institutioner arbetar, vad omsorg är för dem och vad vi kan lära av varandra. Framför allt, hur vi kan göra vården än mer human, med sikte på en god framtid.

“Efter att ha rest runt i världen i mer än tre år är vi mer hoppfulla än någonsin att vi kan göra framtiden för människor med demens vackrare och mer inkluderande. Human Forever är en gripande och avväpnande film som använder personliga berättelser om människor med demens och deras nära och kära, den visar varför vi behöver förändras. Där kända forskare och visionärer från fältet visar att det kan göras och vi kan börja. Vi är övertygade om att den här dokumentären kommer att förändra din syn på människor för alltid.” -De Jong/Toebes

Antalet personer med demenssjukdomar ökar snabbt. Inom de kommande 20 åren kommer vi se en fördubbling av drabbade. Därför krävs en gemensam kraftsamling. Teamet bakom filmen vill verka för att dialog och samtal om demenssjukdom, hamnar högt upp på allas våra dagordningar. Deras hjärtliga upptäcktsresa runt om i världen fylls av extraordinära möten med forskare, vårdare, brukare och anhöriga.

“För bästa möjliga liv måste vi börja locka människor att börja leva tillsammans igen för att bygga starka samhällen, för god vård är inte en individs prestation, utan resultatet av ett kollektiv.” -DeJong/Toebes

Världspremiär på G20
Human Forevers världspremiär skedde vid G20-toppmötet om demens i Amsterdam den 2 oktober 2023. Sen dess har filmfestivaler avlöst varandra, där filmen vunnit en rad fina priser. Nu är det äntligen dags för filmen att möta en publik i Sverige.

"För mig är Human Forever inte bara en fängslande film, utan framför allt ett monument för alla demenssjuka och deras anhöriga över hela världen." - Mark Rutte, Nederländernas premiärminister mellan 2010-24, Rutte är numera Natos generalsekreterare sedan oktober 2024 

Ett manifest
Dokumentären är ett manifest, där en akut global fråga - demenssjukdom, berättas genom ögonen på en ung man som vill förbättra världen för alla som måste leva med sjukdomen. Ett manifest, där vi upptäcker om vi fortfarande gör det vi gemensamt kommit överens om i artikel 25. Allt för att säkerställa en hoppfull framtid för personer med demenssjukdomar. I vilken de kan bli fullvärdiga medlemmar av samhället.


FINGER-studien
En svensk koppling i filmen är när teamet besöker Miia Kivipelto. Miia är en av världens ledande forskare inom ämnet demens kopplat till livsstil, samt professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet och som berättar mer om Finger-metoden. Den är baserad på de vetenskapliga resultaten av FINGER-studien, som visar att koordinerade livsstilsåtgärder inom fem områden kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt. Det finns många olika risk- och friskfaktorer för kognitiv svikt och demens.

Det räcker därför inte med bara en åtgärd, utan det krävs att alla fem ”fingrarna” aktiveras:

  1. hälsosam kost
  2. fysisk aktivitet
  3. kognitiv träning
  4. sociala aktiviteter
  5. kontroll av hjärt- och kärlrelaterade riskfaktorer

Den senaste forskningen visar att minst 40% av alla fall av demens har koppling till modifierbara livsstils- och miljöfaktorer. Vi vet också att processen som leder till demens kan börja 20–30 år innan vi kan ställa diagnosen. Därför brukar vi säga att det aldrig är för tidigt att börja förebygga. Livsstilsåtgärderna kan också bidra till att bromsa en process som redan startat, så det är heller aldrig för sent.

Nordisk Biorelease
Så det är med stolthet Cinecct erbjuder Sverige, Norge och Danmarks biografer chansen att visa den mest sedda dokumentär i Nederländerna, med nästan 80 000 biobesökare hittills. Den fick 20 000 biobesökare i Belgien och i Tyskland visades den på över 80 biografer. Filmen har Svensk biopremiär 29 november

Press & Förhandsvisning i Stockholm 27 november
Vi förhandsvisar "Human Forever" i samarbete med Bio Skandia, onsdagen den 27 november. Efter filmen blir det exklusiv Q&A med Teun Toebes och Jonathan de Jong på plats.
Insläpp: 17:30 - Filmstart: 18:30 - Anmäl dig här

Screener
Biografer, media och filmklubbar kan naturligtvis be om en filmlänk för att se filmen.
Kontakta oss på humanforever@cinecct.se så ordnar vi det åt er.

Utmärkt film för specialvisningar
Filmen har redan visats för vårdpersonal som en del av fortbildningsdagar. Den väcker frågor och ligger till grund för många bra diskussioner. Därför erbjuder vi självklart filmen till slutna visningar. Kontakta oss för prisuppgifter.

Ett tips för både öppna och slutna visningar är att kroka arm med er region, kommun, äldreomsorg, äldreboende, intresseföreningar inom demens/alzheimers, PRO eller SPF och koppla till ett samtal efter visning.

 

SUPER7EVEN drivs av Jonathan de Jong som är en flerfaldigt prisbelönt dokumentärfilmare och bästsäljande författare från Nederländerna. www.super7even.nl

CINECCT är det innovativa filmdistributionsbolaget som levererar film och underhållning till biografer över hela landet. Med en imponerande portfölj som inkluderar allt från Johan Glans sommarturné 2023, den kritikerhyllade svenska thrillern "Ur Mörkret" till den AI- uppdaterade kult- barnfilmen som nu går som skolbio för en helt ny generation, “Tummen & Tummens Mamma”. www.cinecct.se

Länk till Trailer
https://youtu.be/K5SizFcO8DA

Länk till Pressbilder och mer material
press.cinecct.se 

Frågor om filmen
Jonathan de Jong, regissör, jonathan@super7even.nl, +31 (0) 6 41 37 19 20

Filmbokning och pressmaterial
Robert Olsson, VD Cinecct
Sverige - boka@cinecct.se, 010 264 33 00
Norge/Danmark - booking@cinecct.se +46 (0)102 64 33 00

 

Kontakter

Cinecct Sweden AB

Skogåsvägen 3 663 30 Skoghall

www.cinecct.se