Tummen & Tummens Mamma, ett mysigt knattefilmspaket för hela familjen!

11 december 2023 - Senast uppdaterad 15 december 2023

Vi är stolta över att få presentera filmen Tummen & Tummens Mamma, en hyllning till de fantastiska barnböckerna av Inger och Lasse Sandberg. Ett litet filmpaket på 43 min med 5st kortfilmer, perfekt för barn i 2-5 års åldern som kanske gör sitt första biobesök. 

 

Inger och Lasse Sandberg är två av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, som har skapat flera klassiska karaktärer som Lilla Spöket Laban, Lilla Anna och Långa Farbrorn. De bodde och verkade i Värmland, där de hämtade inspiration från naturen, folklivet och historien. Deras böcker har berikat många barns fantasi och läslust, och har även översatts till flera språk.

Tummen är en charmig och äventyrlig figur som har förtjusat generationer av barn sedan 1970-talet. Nu får han nytt liv på bioduken med 5st restaurerade avsnitt. En perfekt film för alla barn, speciellt de i 2-5 års åldern som kanske gör sitt första biobesök och får lära känna Tummen för första gången.

  • I Blåbärsskogen Tummen ska plocka blåbär, ett till mamma och ett till sig själv. Ett härligt skogsäventyr med bergsbestigning och möten med skogens för Tummen stora djur som hackspett, räv och en snigel.
  • Luftfärder Tummen och Tummens mamma spelar badminton. När mamma hämtar saft hör Tummen en massa olika ljud som måste undersökas.
  • Tummemamman slutar röka Tummen hjälper sin mamma att hitta på andra saker istället för att röka.
  • Tummen reser från vintern Tummen tycker snön kommer för tidigt så Tummen reser till andra länder som Opp-och-ner-land, Bil-land, Hopp-land och Blöt-land.
  • Flaskposten När Tummen fiskar får Tummen upp en flaskpost med en skattkarta

Avsnitten i sig är digitalt restaurerade med hjälp av AI verktyg och är en blandning av animation, teckningar som bjuder på både humor och spänning för hela familjen. Avsnitten visades för första gången på Sveriges Television TV 2 1978 och nu 45 år senare kommer de äntligen till Biograferna i Sverige.

Följ med Tummen och hans mamma på deras resa genom Tumme-landet, där de möter vänner och faror, och upptäcker världen på sitt eget lilla speciella sätt.

Inger Sandberg är berättarrösten och Lasse Sandberg står för teckningarna. Musiken är komponerad av Björn Isfält. Restaurering av bild och ljud har gjorts av Tomas Holmberg, Sweet Nothings och Robert Olsson, Cinecct.

"Vi tycker detta är fantastiskt! Tack vare ett gediget samarbete med Cinecct och Region Värmland gör nu Tummen och Tummens Mamma comeback efter 45 år och detta storslaget på filmduken.”
Tina Sandberg, Tre Sandbergs.

Digitaliseringen och restaureringen av "Tummen och Tummens Mamma" har varit möjlig tack vare stöd från Region Värmland som söktes av föreningen Värmlands Biografnätverk som samlar 18 värmländska biografer.

Sen har det värmlandsbaserade nya distributören Cinecct Sweden jobbat för att Tummen-filmen får världspremiär på vita duken på juldagen över hela Sverige.

"Tummen var en viktig karaktär, inte bara för mig utan för flera generationer när vi växte upp. Därför är det extra kul att kunna presentera filmen på bio för första gången och samtidigt ge denna klassiker ett nytt liv. Filmpaketet i sig är perfekt för alla barn, speciellt i 2-5års åldern och framförallt de som vi hälsar välkomna på bio för allra första gången."
Robert Olsson, Cinecct Sweden.

Tummen & Tummens Mamma är en film som passar för alla åldrar och som kommer att väcka gamla minnen och skapa nya hos publiken.

KONTAKT
Dan Sandberg, Tre Sandbergs, dan@fysall.se, 073-526 64 33 
Robert Olsson, Cinecct Sweden, kontakt@cinecct.se, 010-264 33 00

Biopremiär 25 december 2023

 

 

Kontakter

Cinecct Sweden AB

Skogåsvägen 3 663 30 Skoghall

www.cinecct.se